Minna Meskanen, Jalometallimuotoilija

Matkani suunnittelijan työn ääreen on ollut monivaiheinen, vaikka näin jälkeen päin huomaankin, että kiinnostus ja taipumus tähän ammattiin on ollut minulla jo pienestä saakka. Lapsena minua kiinnostivat eniten piirustuspaperi ja värikynät. Lisäksi halusin itse rakentaa ja luoda uutta erilaisista materiaaleista. Työni lahjojen parissa sai alkunsa 12-vuotiaana äitini lahjatuotteisiin erikoistuneessa yrityksessä Jyväskylässä - olin liikkeen toiminnassa tiiviisti mukana 18 vuotta. Tein vuosien varrella myös mukana muissa työtehtävissä, jotka osaltaan myös muodostivat askeleet tulevalle. Muotoiluopintojeni aikana työskentelin Kuopiossa kulta-alan liikkeessä. Tutustuin samalla työni kautta Kariin, joka viimeisteli kultaliikkeen lahjat käsinkaiverruksilla asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Yhteistyö ja TIRA syntyi suunnittelemani lasten malliston ympärille. Halusin tuoda asiakkaiden ulottuville suomalaisia, laadukkaita korulahjoja, jotka kestäisivät kantajallaan läpi elämän. Pidän käsinkaiverrusta suuressa arvossa. Sen myötä lahja on kokonaisuusuudessaan kestävä muisto.

Ideointi ja suunnittelutyö ovat minulle ominta. Lopputyöni jalometallimuotoilussa sain tehdä tuotesuunnitteluna kansainväliselle brändille ja lopputyön mallini pääsi mukaan mallistoon myyntiin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton 100 -vuotis korun suunnittelutyö osallistavana suunnitteluna lasten ja nuorten kanssa on ollut ikimuistoisen upea kokemus ja odotan innolla millaisia uusia työprojekteja tulevaisuus tuo.

-Minna

''Minnalla on kaunis sekä tarkka muodontaju. Hänelle kelpaa vain paras lopputulos asiakasta varten ja kaikki tapahtuu niin rauhallisesti ja vaivattoman oloisesti, kuin luonnostaan.''

-Kari

Kari Puustinen, Kultaseppä - kaivertaja

Ensimmäinen kosketukseni kaiverrustyöhön tuli jo lapsena, kun katsoin isäni tekevän koristekaiverruksia puuesineisiin. Piirtäminen kiinnosti minuakin ylivoimaisesti eniten lapsena. Nuorena miehenä kävin Kuopiossa Kuopion koti- ja taideteollisen koulun opintoja, minkä jälkeen opiskelin Lahden kultaseppäkoulussa. Lahdessa opettajani - nähdessään ensimmäisiä kaiverrustöitäni - kehoitti minua suuntaamaan kaiverrustyöhön. Uran alkuvuosina työskentelin maineikkaissa kultasepänliikkeissä kaivertajana ja kultaseppänä. Sen jälkeen olen toiminut alalla itsenäisesti yrittäjänä. Minnan tavoin minulle on kertynyt pitkä työkokemus yksilöitävien lahjojen parissa tilaustöiden kautta. Olenkin saanut tehdä kaiverrustyötä yhteensä jo 30 vuotta. Olen nauttinut työstäni ja saanut kehittyä haasteiden edessä. Käsinkaiverrustyö antaa minulle merkityksellisyyttä saadessani nähdä päivittäin työssäni kuinka työni tuo iloa asiakkaille. Minusta on hienoa, että käsinkaiverrustyö on tullut uudelleen esille ympäri maailmaa ja kysyntä yksilöitäville koruille ja esineille on nyt kasvussa. Näen alalla vielä paljon mahdollisuuksia. Toivon, että tulevassa saan siirtää käsinkaiverrustaidon uusille tekijöille ja luoda jatkoa taidekaiverrustyölle.

-Kari

''Karin uskomaton ammattitaito inspiroi ja hän osaa yllättää työnsä tarkkuudella sekä työkohtaisilla ideoilla yhä uudelleen ja uudelleen.''

-Minna

Kultaseppä ja kaivertaja Kari Puustinen työhuoneella.

TIRA Jewellery

Vaikka asiakkaiden toiveet kastelahjalle, nimiäislahjalle ja kummilahjoille ovat muuttuneet ajan mukana, tuotteet kulta-alan liikkeissä ovat pysyneet samoina.

Asiakkaat toivoivat ajatonta, laadukasta ja mieluiten suomalaista vaihtoehtoa olemassa oleville kaste- ja nimiäislahjoille, sekä asiakkaat halusivat kaiverruttaa lahjaan syntymätiedot tai nimen ja päivämäärän. Asiakkaat toivoivat kaste- ja nimiäislahjoihin myös lisää kaiverrustilaa ja pitkäikäisyyttä, sillä olemassa olevat vaihtoehdot olivat rakenteeltaan hentoisia ja muotoilultaan usein liian lapsenomaisia myöhempää aikuisiänkäyttöä ajatellen.

Tira Jewelleryn koruissa on hyvin tilaa kaiverruksille ja Kari toteuttaa kauniit käsinkaiverrukset yli 30-vuoden kaivertaja-kultasepän ammattitaidolla asiakkaiden kaiverrustoiveiden mukaan.

Ikimuistoiset lahjat

Meille merkityksellistä on saada tehdä laadukas koru ja muisto sinulle ja rakkaalle läheisellesi. Lahjaksi saatu koru muodostuu usein korvaamattoman arvokkaaksi, sillä koruun liitetyt tunteet sekä muistot kulkevat läpi elämän kantajansa rinnalla. Ikimuistoiset lahjat ovat meille sydämen asia.

Helppo yhteydenotto meihin tällä lomakkeella.

Olemme pian yhteydessä!