TIRA Jewelleryn synty

Vaikka asiakkaiden toiveet kastelahjalle, nimiäislahjalle ja kummilahjoille ovat muuttuneet ajan mukana, tuotteet kulta-alan liikkeissä ovat pysyneet samoina. Tira Jewellery alkoi kehittyä vuonna 2017, kun jalometallimuotoilun opiskelija Minna oli töissä kulta-alan liikkeessä.

Minna kuuli kuinka asiakkaat toivoivat ajatonta, laadukasta ja mieluiten suomalaista vaihtoehtoa olemassa oleville kaste- ja nimiäislahjoille ja halusivat kaivertaa lahjaan syntymätiedot tai nimen ja päivämäärän. Aika oli ajanut tarjolla olevien kuva-albumeiden ja säästöpankkien ohi, sillä valokuvia ei enää kehitetä samalla tavalla kuin ennen ja maksukorttien suosio on supistanut käteisen käyttöä. Asiakkaat toivoivat kaste- ja nimiäislahjoihin myös lisää kaiverrustilaa ja pitkäikäisyyttä, sillä olemassa olevat vaihtoehdot olivat rakenteeltaan hentoisia ja muotoilultaan usein liian lapsenomaisia myöhempää aikuisiänkäyttöä ajatellen.

Haluamme olla lähellä asiakasta ja kehittyä yhteistyössä asiakkaidemme ja alan kumppaneiden kanssa. Palvelemme asiakaslähtöisesti ja ammattitaidolla.

Parhain terveisin Minna ja Kari

Minna Meskanen, Jalometallimuotoilija

Matkani suunnittelijan työn ääreen on ollut monivaiheinen, vaikka näin jälkeen päin huomaankin, että kiinnostus ja taipumus tähän ammattiin on ollut minulla jo pienestä saakka. Lapsena minua kiinnostivat eniten piirustuspaperi ja värikynät. Lisäksi halusin itse rakentaa ja luoda uutta erilaisista materiaaleista. Työni lahjojen parissa sai alkunsa 12-vuotiaana äitini lahjatuotteisiin erikoistuneessa yrityksessä Jyväskylässä - olin liikkeen toiminnassa tiiviisti mukana 18 vuotta. Tein vuosien varrella myös monia muita töitä, jotka osaltaan myös muodostivat askeleet tulevalle. Muotoiluopintojeni aikana työskentelin Kuopiossa kulta-alan liikkeessä, jossa työni koostui paljolti lahjojen myynnistä. Tutustuin samalla työni kautta Kariin, joka viimeisteli kultaliikkeen lahjat käsinkaiverruksilla asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Yhteistyö syntyi suunnittelemani lasten malliston ympärille. Halusin tuoda asiakkaiden ulottuville suomalaisia, laadukkaita korulahjoja, jotka kestäisivät kantajallaan läpi elämän. Pidän käsinkaiverrusta suuressa arvossa. Sen myötä lahja on kokonaisuusuudessaan kestävä muisto.

-Minna


Kari Puustinen, Kultaseppä - kaivertaja

Ensimmäinen kosketukseni kaiverrustyöhön tuli jo lapsena, kun katsoin isäni tekevän koristekaiverruksia puuesineisiin. Piirtäminen kiinnosti minuakin ylivoimaisesti eniten lapsena. Nuorena miehenä kävin Kuopiossa Kuopion koti- ja taideteollisen koulun opintoja, minkä jälkeen opiskelin Lahden kultaseppäkoulussa. Lahdessa opettajani - nähdessään ensimmäisiä kaiverrustöitäni - kehoitti minua suuntaamaan kaiverrustyöhön. Uran alkuvuosina työskentelin maineikkaissa kultasepänliikkeissä kaivertajana ja kultaseppänä. Sen jälkeen olen toiminut alalla itsenäisesti yrittäjänä. Minnan tavoin minulle on kertynyt pitkä työkokemus yksilöitävien lahjojen parissa tilaustöiden kautta. Olenkin saanut tehdä kaiverrustyötä yhteensä jo 30 vuotta. Olen nauttinut työstäni ja saanut kehittyä haasteiden edessä. Käsinkaiverrustyö antaa minulle merkityksellisyyttä saadessani nähdä päivittäin työssäni kuinka työni tuo iloa asiakkaille. Minusta on hienoa, että käsinkaiverrustyö on tullut uudelleen esille ympäri maailmaa ja kysyntä yksilöitäville koruille ja esineille on nyt kasvussa. Näen alalla vielä paljon mahdollisuuksia. Toivon, että tulevassa saan siirtää käsinkaiverrustaidon uusille tekijöille ja luoda jatkoa taidekaiverrustyölle.

-Kari

Kultaseppä ja kaivertaja Kari Puustinen työhuoneella.

IKIMUISTOISET LAHJAT

Meille merkityksellistä on saada tehdä laadukas lahja rakkaalle läheisellesi. Lahjaksi saatu koru muodostuu usein korvaamattoman arvokkaaksi ja koruun liitetyt tunteet sekä muistot kulkevat läpi elämän kantajansa rinnalla.
Ikimuistoiset lahjat ovat meille sydämen asia.